Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
mała cebula
połówka cukinii połówka papryki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła dla smaku.
Przepis:
Warzywa oczyszczamy, obieramy, myjemy. Cebulę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki a paprykę - w niewielkie paseczki.
Kaszę
najpierw płuczemy 2 lub 3 razy, następnie wsypujemy do wrzątku,
odrobinę solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż wchłonie
się woda.
Na
patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kolejno cebulę, cukinię, a gdy ta
się trochę podsmaży, paprykę i czerwoną fasolę. Mieszankę dusimy na
małym ogniu. Przyprawiamy dla smaku solą pieprzem i posiekaną
pietruszką, bazylią czy rozmarynem.
Wsypujemy kaszę, mieszamy i jeszcze
trochę dusimy. Jeśli to konieczne, możemy dolać odrobinę wody. Gotowe!
SMACZNEGO :)
Ja też nigdy nie jadłam kaszy jaglanej.. wgl nie przepadam za kaszami.. ;) Ale jak taka zdrowa to może pora się przestawić ;))
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie;)
Podobnie jak Kornelia, nie przepadam za kaszami, a zwłaszcza gryczaną! Ale ostatnio przeglądałam propozycje dań dla mam karmiących i zdaje się, że bez kaszy się nie obejdzie. Zastanawiam się tylko, czy ta cebula nie zaszkodzi maleństwu? Szczerze mówiąc mam taki mętlik w głowie co do diety zaraz po porodzie, że już sama nie wiem co będę jadła :/
OdpowiedzUsuńZaraz po porodzie nie jadłam cebuli, ale jak Filipek skończył 2 miesiące to po mału zaczęłam ją wprowadzać i nic mu nie było :)
Usuń